02-12-08

Balletjes en groentepiperade.

Dinsdag vandaag, een dag na het zo gevreesde praktijkexamen. Het is wel gelukt, met een aantal fouten. Enkel nog wachten op de uitslag. Ik hoop dat ik er door ben.

Vandaag was het examen naaien, met de hand een knoopsgat naaien. Handig met naald en draad ben ik helemaal niet, dus het gevolg is dat ik nu een paar goed doorprikte vingers heb. Nou ja, twas een gratis sessie accupunctuur dan maar ;-)

Thuis ben ik me dan maar gaan afreageren op m'n kookvuur. Het resultaat is gehaktballetjes met groentepiperade. De gehaktballetjes zijn gemaakt met 300 gr gehakt, 2 eetlepels sesamzaad, naar smaak pompoen en zonnebloempitten, komijnzaadjes, peper en paprikapoeder. Mengen met een ei en als het nog te vochtig zou zijn met wat paneermeel. Daar draai je kleine balletjes val, ongeveer de grootte van een pingpong balletje. Bak ze krokant op een hoog vuur, en als ze van buiten netjes krokant zijn, draai je het vuur wat lager voor de binnenkant.

De piperade is niet uit blik, maar zelf vers gemaakt. Hoe maak je dit? Een ui fijnsnijden en fruiten, paprika's in verschillende kleuren in grove stukken, 2 wortels in stukken en champignons, tomaatjes en een brikje passata (vloeibare tomatenpulp). Kruiden met laurier, peper, zout, thijm, basilicum en eventjes laten stoven.

Pasta hoef ik hopelijk niet uitleggen, was gewone kant en klare pasta, van die droge. Mocht ik meer plaats hebben in de keuken en een pastamachine, zou ik het wel zelf maken.

Ziezo. Smakelijk :p

decoration

decoration

18:16 Gepost door Hoebeltje in Hoebeltje keukenprinsesje | Permalink | Commentaren (5) | Tags: examen, gehakt, balletjes, piperade |  Facebook |

02-10-08

Pompoensoep met Boursin en cantharellen

Een eigen recept, dus niet van de opleiding.

Wat heb je nodig?

  • 300 gr pattison (witte pompoen)
  • 350 gr oranje pompoen
  • beetje boter of olie
  • 2 grote uien
  • 1 grote rode paprika of 2 kleintjes
  • 1 pot Boursin de cuisine Tomaat met mediterane kruiden
  • 100 gr Cantharellen (boschampignons of eventueel andere champignons. Liefst verse en geen witte parijse champignons
  • peper, zout, tijm
  • vermicelli of rijst of andere deegwaren
  • 2 bouillonblokjes
  • water

Doe wat boter in de kom en stoof de pompoen en pattison aan samen met de ui, paprika, tijm, peper en zout. Blus met water en doe er de bouillonblokjes bij. Zorg dat je genoeg water toevoegt, het is een soep :p Laten koken tot de pompoen gaar is. Mixen, boursin toevoegen en eventueel nog bijkruiden indien nodig. Doe er de deegwaren bij en laat ze gaar worden. Bak de champignons in een pannetje en schik ze over de borden/kommetjes. Giet de soep erover en smakelijk :p.

Pompoen kan je kiezen naar gelang wat je gevonden hebt op de markt/winkel. De champignons pas klaarmaken voor het serveren en niet te gaar bakken.

 

Liefs, Hoebeltje. (Die nu van de soep gaat smullen)

20:44 Gepost door Hoebeltje in Hoebeltje keukenprinsesje | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

29-09-08

Pannekoekenbak...

Vandaag praktijkles van Woon en leefklimaat, er stonden pannekoeken op het menu. Gewoon de rappe pannekoeken, zonder al te veel moeite en ingrediënten.

Het recept vraag je?
200 gr bloem, 4 eitjes, 2 zakjes vanillesuiker en een halve liter melk. Vetstof om te bakken. Doe de bloem in een kom, eitjes er door, suiker door, melk toevoegen al roerend en bakken maar :p. Fotootje? Jammer genoeg was de Lieveling er al mee weg in de auto. Het moet dus gesmaakt hebben.

En na de pannekoeken was naailes. Met de hand een zoom inleggen en drigstik of zo iets. Nouja, behalve in m'n vingers prikken heb ik niet echt veel gedaan aan m'n naaiwerkje. En binnen een paar weken kousen, leuk hoor. Ik koop gewoon nieuwe...

Liefs, Hoebeltje

20:46 Gepost door Hoebeltje in Hoebeltje keukenprinsesje | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

13-08-08

Waldkornbrood met noten en rozijnen...

Ik heb als nieuwsjaarsgeschenk van mijn grootouders een broodoventje gekregen en daar bak ik geregeld wat in. Het brood dat mijn liefste het liefst heeft is waldkornbrood, wat ik het liefste heb is notenbrood.

decoration

Dus besloot ik gewoon Waldkornbrood met noten te maken :p.

(OPGELET, recept is wel voor broodbakmachine)

Wat heb je nodig?

400 ml water
2 potjes witte bloem
2 potjes waldkorn bloem
2 eetlepels boter
2 kleine maatjes gist
handvol rozijnen en nootjes

Doe alle benodigdheden behalve rozijnen en nootjes in de bakoven. Laat kneden en even rusten. (Meeste broodovens geven een signaal wanneer je de extra's kan toevoegen) Voeg tijdens de 2de kneedbeurt de noten en rozijnen toe en laat de machine zijn werk doen.

Smakelijk :p

decoration

 

20:50 Gepost door Hoebeltje in Hoebeltje keukenprinsesje | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |